Uwielbiam
proste, nieskomplikowane przepisy. Dzisiaj drożdżówka dla leniwych.
Sama
się robi. My tylko musimy wrzucić składniki. No dobra kruszonkę
trzeba zagnieść.
Składniki:
Na
ciasto:
drożdże (w kostce - 10 dag), szklanka cukru (+ cukier waniliowy
np.), 4 jaja, szklanka oleju, 3/4 szklanki mleka, mąka 4-5 szklanek,
szczypta soli. Można dodać cukier waniliowy, można dodać rodzynki
(obtoczone w mące).
Na
kruszonkę: 100 g cukru (cukier kryształ lub cukier puder), 100
g masła (temperatura pokojowa), 200 g mąki. Można dodać cynamon
jak ktoś lubi! Rozcieramy palcami.
Do miski rozkruszamy najpierw drożdże a później dodajemy wszystkie składniki w takiej kolejności jak jest podana. Na drożdże, cukier, jajka (rozbełtane), olej, mleko. BEZ MĄKI! I NIE MIESZAMY! Nie mieszając miskę ze składnikami odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Na kilka godzin, może być na noc. Ciasto samo się "wiąże". Po tych kilku godzinach dosypujemy mąkę (najlepiej przesianą) mieszamy łyżką drewnianą i gotowe. Na blachę. Na to można dać jakieś owoce, albo dżem, na to kruszonka, no i do pieca. Ja oczywiście wykładam wcześniej blachę papierem do pieczenia (bo mi się przypala). Teoretycznie czas pieczenia 50 min i 180 stopni. U mnie różnie. Sprawdzam patyczkiem. Wyciągamy i jemy!
Nie
piszę o kaloriach, po co się stresować:)
Autor: Hanka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarz wyczekiwany i mile widziany:)