środa, 25 listopada 2015

Drożdżówka, która sama sie robi!

Uwielbiam proste, nieskomplikowane przepisy. Dzisiaj drożdżówka dla leniwych.


Sama się robi. My tylko musimy wrzucić składniki. No dobra kruszonkę trzeba zagnieść.

Składniki:

Na ciasto: drożdże (w kostce - 10 dag), szklanka cukru (+ cukier waniliowy np.), 4 jaja, szklanka oleju, 3/4 szklanki mleka, mąka 4-5 szklanek, szczypta soli. Można dodać cukier waniliowy, można dodać rodzynki (obtoczone w mące).

Na kruszonkę: 100 g cukru (cukier kryształ lub cukier puder), 100 g masła (temperatura pokojowa), 200 g mąki. Można dodać cynamon jak ktoś lubi! Rozcieramy palcami.


Do miski rozkruszamy najpierw drożdże a później dodajemy wszystkie składniki w takiej kolejności jak jest podana. Na drożdże, cukier, jajka (rozbełtane), olej, mleko. BEZ MĄKI! I NIE MIESZAMY! Nie mieszając miskę ze składnikami odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Na kilka godzin, może być na noc. Ciasto samo się "wiąże". Po tych kilku godzinach dosypujemy mąkę (najlepiej przesianą) mieszamy łyżką drewnianą i gotowe. Na blachę. Na to można dać jakieś owoce, albo dżem, na to kruszonka, no i do pieca. Ja oczywiście wykładam wcześniej blachę papierem do pieczenia (bo mi się przypala). Teoretycznie czas pieczenia 50 min i 180 stopni. U mnie różnie. Sprawdzam patyczkiem. Wyciągamy i jemy!

Nie piszę o kaloriach, po co się stresować:)


Autor: Hanka 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarz wyczekiwany i mile widziany:)